Inscriptie grafsteen Arje Leib

Register begraafplaats

Hier vindt u een doorzoekbaar register van de begraafplaats.

Wie ligt waar op de Joodse Begraafplaats ‘s-Gravenhage?

In 1984 is de Stichting tot Instandhouding van de Joodse begraafplaats te 's-Gravenhage opgericht. Deze stichting had tot doel de Joodse begraafplaats aan de Scheveningseweg te restaureren, en daarnaast de begraafplaats te inventariseren en te documenteren. In 1988 kwam de restauratie gereed. Vervolgens fotografeerden Pauline Janmaat en Maarten Verheye alle grafstenen. Aan de hand van deze foto's konden de zerken worden vertaald en gedocumenteerd. Ook de twee Hoogduitse grafboeken en het Portugese grafboek (aanwezig bij het Haags Gemeentearchief) zijn in diezelfde periode vertaald en toegankelijk gemaakt.
Al deze informatie is beschikbaar op de site van het Gemeentearchief - klik hier

Zoekactie 1: je hebt een grafsteen en wilt weten van wie het graf is

Op de plattegrond die toen gemaakt is, is iedere grafsteen ingetekend; de referentiepunten voor de plattegrond zijn de buitenmuren, de ingang aan de kant van de Scheveningseweg, het metaarhuisje (het zwarte blokje) en de grote bomen.

Onderstaande plattegrond is te vinden door bovenstaande link aan te klikken en naar beneden te scrollen naar 28: “plattegrond van de joodse begraafplaats met zerknummers 1992”.
Klik op deze regel en een tekst ontvouwt zich onder de regel.
Daaronder staan scans van de plattegronden; scan 4 is onderstaand overzicht van het geheel.

Totaal plattegrond

De plattegrond is onderverdeeld in 36 gelijke rechthoekige vakken en onlangs hebben vrijwilligers zoveel mogelijk paaltjes in de grond geslagen op de hoekpunten waar steeds vier van de 36 vakken samenkomen.
Binnen ieder vak zijn de grafstenen ingetekend, zoals hieronder op de detailtekening van rechthoek 1, die meteen links naast de ingang ligt. Dit is scan nummer 5.

Binnen ieder vak hebben de graven ook een nummer gekregen, steeds beginnend met het nummer 1 linksboven in de rechthoek. Het eerste graf in veld 1 is nummer 1/1, het laatste graf in veld 1 is graf 1/86 rechtsonder.

Veld 1 plattegrond

Iedere grafsteen is tijdens de renovatie schoongemaakt, gefotografeerd en de tekst van de steen is vertaald in het Nederlands.

Helaas zijn de individuele stenen op de begraafplaats niet allemaal genummerd, met uitzondering van een paar stenen met QR-codes. Dat betekent dat je stenen moet tellen vanuit een vast punt om te weten welke steen welk nummer heeft. Dit is best moeilijk. En dit is belangrijk om meer informatie over een grafsteen op te gaan zoeken.
De intekening op de plattegrond is overigens nauwkeurig; dat betekent dat grote en kleine stenen, recht liggende en scheefliggende stenen echt goed zijn ingetekend. Vak 1 heeft 11 horizontale rijen stenen vanaf de onderliggende buitenmuur die langs het fietspad Scheveningseweg ligt.

Wil je weten van wie de stenen 1/1, 1/2, 1/3 en 1/86 zijn, ga dan terug naar de bovenstaande link van het gemeentearchief, klik deze aan en je komt op de openingspagina van de begraafplaats informatie.
Scrol naar beneden naar “nadere toegangen” en naar “49-78 Documentatiekaarten van de grafzerken”.
Scrol dan naar 49 en click op 1/1 – 2/9.
Hieronder staan de foto’s van de grafzerken 1/1 tot 2/9 en de Nederlandse vertaling van de tekst op de grafsteen.
Grafsteen 1/1 is van Jozef Israel (Mello), overleden 23 december 1699
Grafsteen 1/2 is van Jozef zn. van Jakob Lopes Berachel, overleden 16 juni 1704

Grafsteen 1/3 is van een moeder met haar zoon: Belle en haar zoon Leib. Belangrijk voor een vrouw en kind is wie de vader is; dat wordt op de grafsteen voor zowel Belle als haar zoon vermeld.

Grafzerk 1_3

Grafsteen 1/86 is van Mordechai Lealtad

Grafzerk 1_86

Rabbijn Saul HaLevi die zijn jaardag heeft op 2 juni en waarvoor een bus met Antwerpse joden ieder jaar naar Den Haag rijdt, ligt in vak 4. Zijn graf is 4/35 en dat van zijn echtgenote Dina 4/36.

Grafzerk 4_35 Grafzerk 4_36

Zoekactie 2: je hebt een naam en wilt weten waar de grafsteen ligt

Het makkelijkste om bij een naam ook een grafnummer te zoeken is door gebruik te maken van het namenregister wat als .pdf is bijgesloten. In de rechterbovenhoek staat de zoekfunctie en hier typ je de naam zo compleet mogelijk in. Alleen voornaam of achternaam mag ook, maar dan krijg je waarschijnlijk veel opties. Na enter ingedrukt te hebben verschijnt onder de naam de mededeling hoe vaak de naam voorkomt in deze index. Door op de pijltjes te drukken navigeer je door de index naar de verschillende plaatsen waar de naam vermeld wordt.

Zoeken op naam is vaak niet makkelijk en dat komt oa doordat:

  • Pas in 1812 iedereen in Nederland verplicht werd om een familienaam vast te laten leggen,
  • De Joden ook na 1812 lang niet altijd deze familienaam gebruikten, maar werkten met een voornaam en toevoegsel: zoon van of dochter van, en dan de vaders voornaam
  • Dezelfde voornamen veel voorkomen binnen een familie
  • De Joodse voornaam lang niet altijd gelijk is aan de “christelijke voornaam” die in de openbare registers gebruikt werd.

Het kan dus best puzzelen worden en de volgende informatie kan enorm helpen:

  • Een overlijdensdatum of overlijdensjaar. Wil je omrekenen van de joodse kalender naar die van ons of andersom, gebruik dan https://www.genealogieonline.nl/naslag/kalender/
  • Wie de vader was van de overledene.
  • Met wie de overledene getrouwd was.

En dan zou de resultante het zerknummer moeten zijn, dus vak/volgnummer in het vak.

Dan kan je de steen in werkelijkheid opzoeken en/of zoekactie 1 volgen en de foto ervan opzoeken.