Inscriptie grafsteen Arje Leib

Register begraafplaats

Indien u op zoek bent naar een graf van iemand die na 1906 is gestorven, besef dan dat de begraafplaats aan de Scheveningseweg door gebrek aan ruimte in 1906 werd gesloten en dat de Ashkenazische begrafenissen vanaf dat jaar tot aan de dag van vandaag plaatsvonden op de Joodse begraafplaats Persijnhof aan de Kerkehout 7 in Wassenaar. Voor het grafregister van de Wassenaarse begraafplaats wordt u verwezen naar het NIG Den Haag.
Sefardische begrafenissen (veel kleiner in aantallen dan de Ashkenazische) vinden tot op heden plaats op de begraafplaats aan de Scheveningseweg.

In opdracht van de stichting is in 1986 tot 1988 de begraafplaats gedocumenteerd. Nadat de grafstenen waren schoongemaakt en zoveel mogelijk hersteld, werden die gefotografeerd. De teksten erop werden vertaald uit het Portugees en Hebreeuws en op systematische wijze vastgelegd. Hetzelfde gebeurde met de grafboeken in het Portugees, Jiddisch en Hebreeuws.
Deze documentatie bevindt zich in het Haags Gemeentearchief en is voor iedereen vrij toegankelijk. Met behulp van verschillende toegangen kunnen de gegevens van de begravenen worden gevonden. Gezocht kan worden op de voornaam van de vader, op de familienaam en op de datum van overlijden.
De betreffende gegevens van de graven zijn vervolgens te vinden op speciale formulieren van de grafboeken en documentatiekaarten van de grafstenen. Op deze plaats treft men tevens een foto van de grafsteen aan, waarvan het mogelijk is een afdruk te bestellen. Onderdeel van de documentatie is ook een plattegrond van de begraafplaats, waardoor men de plek van een graf kan vinden. Een handleiding vergezelt de hele documentatie.

terugvinden van grafIn 2014 zijn registers gedigitaliseerd. Hierdoor kunt u zoeken op naam en overlijdensdatum. Het resultaat kan zijn een zerknummer en /of een formuliernummer. Om met een formuliernummer te zoeken naar het betreffende formulier met foto van de zerk en zerkteksten, moet u naar het Haags Gemeentearchief. Het graf vinden aan de hand van een zerknummer geschiedt in twee stappen: het zerknummer opzoeken op de plattegrond van de begraafplaats in het Haags Gemeentearchief en vervolgens met een fotokopie in de hand gaan zoeken naar het graf op de begraafplaats zelf. Indien u een grafnummer heeft gevonden en kunt u contact opnemen met de stichting; wij gaan dan met u naar de begraafplaats om het graf te vinden.

Klik hier om het register-bestand (editie 2022) te openen in een nieuw tabblad.