Huug en Lieke maken pad

Vrijwilligers werk op 29 juni en 25 juli 2021

Cas en schoongemaakte zerk

Op 29 juni hebben vrijwilligers van de de Stichting voor Boete en Verzoening de struiken en opschot aan weerszijden van het toegangspad uitgedund, een lage houtwal opgeworpen tussen het oude Sefardische deel van de begraafplaats en het toegangspad en met een hakselaar het resterende hout tot houtsnippers verkleind. Het Bestuur is de vrijwilligers van de Stichting voor Boete en Verzoening bijzonder dankbaar voor hun werk dat zeer nodig was omdat het toegangspad door de jaren steeds nauwer was geworden.    

Zondagmiddag 25 juli was onze maandelijkse werkdag. Perfect weer deed de begraafplaats schitteren in een zee van gele bloemen. We besloten ons werk voort te zetten in de richting van het graf van rabbi Saul Halevy, half overgroeid door de 250 jaar oude zomereik, wat betekende dat de meeste stenen die we tegenkwamen in lange tijd niet waren aangeraakt. Ze lagen onder een laag graszoden, mos, eikeltjes of gewoon overwoekerd met gras. Het schoonmaken van deze stenen was echt bevredigend, omdat je het grote verschil tussen ‘voor’ en ‘na’ zo goed kon zien. We werkten in het oude Ashkenazy-gedeelte, niet het alleroudste deel, maar in de voor-oorlogse periode, van het einde van de 18e eeuw tot in de 19e eeuw . Een grafsteen, die Cees heeft schoongemaakt dateerde uit 1777.

Lieke en Huub werkten bij de ingang van de begraafplaats, houtsnippers harkend om een duidelijk pad te maken. Ook dit was hard werk dat een fantastisch ‘voor’ en ‘na’ resultaat opleverde. Iedereen was terecht trots op zijn werk. Het Bestuur is de vrijwilligers dan ook heel erg dankbaar voor hun grote inzet.